SIMSALABIM MUSIK OCH BERÄTTAR TEATER,  30 ÅR,  PRESENTERAR  

SOLELD

en sång för jorden

Stora Teatern Göteborg

 

Nu bjuder vi in till musik, dans- och berättarfest i Göteborgs vackraste teaterhus!
 Med myter, dans och musik skapar vi en väv, en spegel, där vi kan se oss själva och våra liv denna, vår korta stund på Jorden. Föreställningen Soleld är ett temperamentsfullt och livsbejakande kalejdoskop av musik, poesi, dans och myter.
 I tusentals år har urbefolkningar världen över levt i samklang med jorden och allt levande. Direkt från Arizona kommer nu Grandmother Mona Polacca, för att medverka i denna enda föreställning.
Hon stammar från Hopifolket i Arizona på sin fars sida och på sin mors sida från folket från det gröna och blå vattnet, Havasupai, ursprungligen från Grand Canyon.
Mona Polacca är medlem av det internationella rådslaget, ”The International Council of Thirteen Indigenous Grandmothers”, som säger:

”Vi är här för att uttrycka vår förtvivlan över förstörelsen och förgiftningen av vår jord. Vi är här för att påminna om den urgamla kunskap som finns förborgad i myter och ceremonier, och som det är hög tid att aktualisera.”
”The International Council of Thirteen Indigenous Grandmothers” har kommit samman för att dela sina visioner med varandra och för att inspirera oss alla att mera medvetet skapa vår gemensamma framtid. Deras djupa kunskap och deras vördnad inför alla former av liv på vår jord gör dem till poeter och storartade storytellers.
Musiken i föreställningen utgörs av så skilda uttryck som trummor och sånger från Hopifolket, Cheyenne och Lakota, till nykomponerad musik av Teresa Indebetou, föreställningens kapellmästare samt Jenny Kristoffersson som spelar bas. En stråktrio bestående av cellisten Petra Lundin från Göteborgs Symfoniker, violinisten Emma de Frumerie, medlem av Kungliga Filharmonikerna och Emilia Wareborn (viola) från Det Kongelige Teater i Köpenhamn medverkar med klassisk musik.
Qiyans krets, det vill säga, Josefin Liftig (flöjt), Marianne Holmboe (sång, slagverk) och Veronika Halten (harpa), förtrollar oss med hjälp av klanger från de sefardiska, arabiska och västerländska medeltida traditionerna. Dessutom medverkar dansaren Anette Pooja med klassisk indisk dans och med folkdansen Kalbeniya, en färgstark dans från den romska traditionen i ökenområden i Rajasthan.
 _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________